Viivakoodin tekeminen

Olen graafikon urani aikana tehnyt joitakin EAN ja ISBN-viivakoodeja ja aikoinani surffailut monet sivustot läpi hakiessani tietoa. Laitan keräämäni tiedon jakoon muillekin lyhyenä kattavana pakettina ja kerron lähinnä tuotepakkauksiin tarvittavista GTIN (entisistä EAN) -koodeista, sekä niiden laittamisesta taittoon.

Hiukan faktaa

Viivakoodi on numerosarjan perusteella muodostuva kuvake, joka yksilöi tuotteen. Se voi sisältää erilaista tietoa, kuten valmistajan- ja materiaalin tiedot. Viivakoodeja luetaan viivakoodinlukijalla ja nykyään myös joillakin puhelinmalleilla. Viivakoodeja käytetään moneen eri tarkoitukseen mm. kaupoissa, laskuissa, logistiikassa, geopeleissä ja terveydenhoidossa. Viivakoodeja on kahdenlaisia; viivoista koostuvia koodeja, sekä 2D koodeja.

Mistä saa numerot viivakoodia varten?

Viivakoodinumerot yritys tai yrityksen valtuuttama haltija muodostaa itse, mutta ennen sitä yrityksellä pitää olla GS1:n myöntämä yritystunniste koodia varten. GS1 on koodipankin ylläpitäjä ja Keskuskauppakamarin tytäryhtiö. Yritys pitää itse rekisteriä käyttämistään koodeista.  GTIN-koodin on oltava aina yksilöity, esim. 1L juomapullolla ei voi olla samaa koodia, kuin 0,5L juomapullolla.

Viivakoodin tekeminen numeroista

Valittavana on monta erilaista vaihtoehtoa; fontit, ilmainen generaattori tai maksulliset ohjelmat. Ise olen käyttänyt sekä fonttia että ilmaista generaattoria ja molemmat ovat toimineet moitteettomasti.

Fontit

Yksi tapa tehdä viivakoodi, on hankkia viivakoodifontti. Ne ovat samankaltaisia, kuten muutkin tietokoneeseen asennettavat fontit. Fontin asennuksen jälkeen vain näppäillään oikeat numerot/koodi näppäimistöllä ja valmista on.

- maksullinen ViisasEAN on JL-types:n maksullinen viivakoodifontti, jolla pystyy tuottamaan yleisimmät viivakoodit.

- Ilmainen Code 39 on TrueType fontti, jonka voi ladata maksutta netistä.

Ilmainen viivakoodigeneraattori

Terry Burtonin tekemään generaattoriin syötetään oikeat tiedot ja generaattori pullauttaa ulos EPS, PNG tai JPEG tiedoston.

http://www.terryburton.co.uk/barcodewriter/generator/

Maksulliset ohjelmat

Barcode producer
http://www.itsapparent.com/barcodeproducer/index.shtml

Barres
http://antilog.online.fr/en/Barres/index.html

Viivakoodin sijoittaminen ja testaus

On suositeltavaa laittaa viivakodi vaalealle taustalla ja tarpeeksi isona. Ennen painoon menoa viivakoodi kannattaa myös testata. Jos pöytälaatikossa ei satu lojumaan viivakoodinlukijaa, niin testauksen voi tehdä myös esim. iPhone puhelimella. Jos et ole ihan varma, mitä olet tekemässä ja on kyse isosta määrästä vaikka pakkausmateriaalia, niin viivakoodin tekeminen kannattaa jättää painon tehtäväksi.

Viivaakoodin historiaa

Viivakoodi keksittiin Yhdysvalloissa vuonna 1949 ja niitä käytettiin aluksi junateollisuudessa. Viivakoodien käyttö ruokakaupoissa alkoi 1970-luvun alkupuolella ja nykyään niitä löytyy melkein tuotteesta kuin tuotteesta.

Linkkejä:

Wikipedia

2D Matrix Data koodi Wikipediassa

GS1

Jos minulta jäi jokin oleellinen asia kertomatta, joka mielestäsi pitäisi jakaa muillekin, niin laita kommenttia!

Katri Kiero

Kirjoittaja on mainostoimistoyrittäjä, graafinen suunnittelija ja intohimoinen valokuvaaja.

Kaikki kirjoitukset:
Viivakoodin tekeminen 8.08.13
Miten estää Drupalin roskaposti 28.06.13
Näin tehdään Favicon 2.06.13
The Pile of Rock Tour - konsertin markkinointi 3.04.13
Onnistunut tapahtumamarkkinointi vaatii hyvää suunnittelua 2.04.13
Ilmainen pullovektori 4.01.13
Turvallinen WordPress sivusto 11.12.12
Mustikkamaan kalenteri 2013 6.11.12
Yhdistyksen graafiset materiaalit 27.03.12
Yritysilmeen vaikutus toimintaan 27.03.12